Search
Close this search box.
Home osobní zkušenosti 10 měsíců studia u protinožců

10 měsíců studia u protinožců

by ciperovaaa

Přišel jsem o rok české školy a získal neskutečné zážitky na druhé straně světa. Máte-li možnost vycestovat do zahraničí, jděte do toho. Peněžní investice se vám vrátí v podobě zkušeností, které využijete celý život.
P.S.: Dva měsíce jsou lepší než dva týdny a deset měsíců je lepších než dva měsíce.
P.P.S: Miluji Austrálii.

Vstal jsem v sedm ráno, uběhl pár kilometrů podél pobřeží, vykoupal se v moři a v klidu se nasnídal.

Před odletem by mě lidé popsali slovem introvert. Pobyt v Austrálii a přátelskost tamních lidí mě donutila otevřít se a za deset měsíců jsem si našel více přátel, než kdy před tím. S několika z nich jsem v pravidelném kontaktu i teď po pěti letech. Zažil jsem deset nejlepších měsíců svého života a osobní rozvoj, který byl s touto zkušeností spojený, má pro mě nevyčíslitelnou hodnotu.

Naposledy mávám své hostitelské rodině, otáčím se a mířím k pasové kontrole. Oni brečí, já brečím a v duchu děkuji za každý den uplynulých deseti měsíců. Život v Austrálii mi změnil život.

Jestli už nechodíte na střední a ani nemáte děti ve středoškolském věku, rovnou nascrollujte níže. Najdete tam výčet lekcí, které jsem si z druhé strany světa odnesl a které mohou pomoci i vám.

Jako první to napadlo mamku, psal se rok 2013.

“Co takhle vyjet studovat někam do zahraničí?”

Do té doby jsem netušil, že je něco takového možné. O Erasmu jsem slyšel, ale neměl jsem páru, že existují výměnné pobyty v rámci střední školy. Ihned se mi ten nápad zalíbil – utéct na rok před ubíjejícím stereotypem osmiletého gymnázia znělo nebesky.

Nejprve jsem myslel, že poletím do USA. Většina článků, které jsem na internetu našel, vyprávěla o pobytech ve státech. Později jsem ale zjistil, že je možné odcestovat až do exotické Austrálie. Nevěděl jsem o ní nic, jen že je to země nebezpečné havěti, sluníčka, surfování a vyklidněných lidí s podivným přízvukem. Více přesvědčování jsem nepotřeboval.

Prvního července 2014 – o celý rok a desítky vyplněných formulářů později – již sedím v letadle, celý natěšený na příštích deset měsíců. Cílová destinace: Sydney.

Výměnný pobyt na střední škole je úžasná a neopakovatelná příležitost. Na vejšce sice také můžete strávit rok studia v zahraničí, nejspíše ale nepoznáte tamní život z pohledu hostitelské rodiny. A taková zkušenost je mnohem autentičtější.

Protože jste zahraniční student/ka na střední, nejsou na vás navíc kladeny vysoké nároky. Alespoň v mém případě to tak bylo. Získal jsem tak desetiměsíční prázdniny v cizině a poprvé v životě si začal užívat školu.

Desetiměsíční pobyt mi dal dostatek příležitostí najít si opravdové přátele a cítím, že teď mám dva domovy. Přišlo mi, že teprve po šesti měsících jsem se opravdu včlenil do australského života. Proto váháte–li mezi kratším nebo delším pobytem, berte ten delší!

KOLIK TAKOVÝ ZÁŽITEK VŮBEC STOJÍ?

Matoucí může být název “výměnný pobyt”. V mém případě to nebyla výměna, nikdo mi v mém českém pokoji neoxidoval, zatímco jsem byl pryč, takže to by spíše bezvýměnný pobyt.

Díky známosti a dobrým referencím jsem si vybral organizaci YFU, která mi celý výjezd pomohla zorganizovat. Je to moc milá banda lidí, tak mrkněte na jejich možnosti pobytů.

Narovinu říkám, že to není levná švanda. Jak je to s kratšími pobyty netuším, ale jedete-li na šest měsíců a déle, připravte si stovky tisíc. Určitě to proto bohužel není pro každého. Na druhou stranu můžu s klidem říct, že ROI takové investice je obrovské. Zažil jsem deset nejlepších měsíců svého života a osobní rozvoj, který byl s touto zkušeností spojený, má nevyčíslitelnou hodnotu.

Při výběru organizace koukejte hlavně na to, jestli hostitelské rodiny dostávají peníze za to, že u nich bydlíte. Vyvarujte se firmám, které to tak mají. Řekněte sami – chtěli byste radši bydlet u rodiny, která je motivována financemi, nebo u rodiny, která chce poznat vaši kulturu a představit vám tu svou?

Více pro tebe